Keresťs a weboldalon:

Õratkozzon fel hŪrlevelŁnkre:

 
Magyar | English 
F√Ķoldal K√∂rnyezetv√©delem Energetika √Člelmiszerbiztons√°g √©s gasztron√≥mia T√°rsadalomtudom√°ny A K+F egy√ľttm√Ľk√∂d√©s folyamata Kutat√°si portf√≥li√≥ Egy√ľttm√Ľk√∂d√Ķ szervezetek
√Člelmiszerbiztons√°g √©s gasztron√≥mia
 
√ČLELMISZERBIZTONS√ĀGI √ČS GASZTRON√ďMIAI KUTAT√ď R√ČSZLEG

R√©szlegvezet√Ķ: prof. Dr. Biacs P√©ter az MTA doktora, egyetemi tan√°r

√Āttekint√©s

A 2005 tavasz√°n indult program c√©lul t√Ľzte ki a hazai vend√©gl√°t√≥-ipari √©s kereskedelmi sz√°ll√°shely szolg√°ltat√°s K+F potenci√°lj√°nak kiakn√°z√°s√°t, √©s az er√Ķs√∂d√Ķ versenyfelt√©telek kih√≠v√°sainak val√≥ megfeleltet√©s √©rdek√©ben t√∂rt√©n√Ķ felhaszn√°l√°s√°t.

A r√©szleg l√©trehoz√°s√°nak c√©lja volt tov√°bb√°, hogy olyan sz√≠nvonalas, a gazdas√°gi szektor ig√©nyei √°ltal meghat√°rozott kutat√°si programokat bonyol√≠tson le, amelyek magukban foglalj√°k a gasztron√≥mi√°val kapcsolatos tudom√°nyos rendszer fel√°ll√≠t√°s√°t, √©s k√ľl√∂n√∂s figyelmet ford√≠tanak az √©lelmiszerekkel kapcsolatos n√©peg√©szs√©g√ľgyi, √©letm√≥dbeli, fogyaszt√≥i √©s hullad√©kgazd√°lkod√°si (interszektori√°lis) aspektusokra.

A kutat√°si programba bevontunk t√∂bb f√Ķv√°rosi √©s vid√©ki szakiskol√°t, az orsz√°g egyetlen fels√Ķfok√ļ szakk√©pz√©st ny√ļjt√≥ f√Ķiskol√°j√°t √©s sz√°mos k√ľlf√∂ldi oktat√°si √©s tudom√°nyos int√©zm√©nyt.

A kutatási program céljai

A program az MTA T√°rsadalomkutat√≥ K√∂zpont Strat√©giai Kutat√°sok Programj√°ba illeszked√Ķ szektori√°lis K+F munka, az al√°bbi ism√©rvek szerint:
  • A gasztron√≥mi√°val kapcsolatos modern tudom√°nyos rendszer fel√°ll√≠t√°sa, melyen kereszt√ľl megval√≥sul a K√°rp√°t-medence √©tkez√©si kult√ļr√°j√°ra vonatkoz√≥ ismeretek rendszerez√©se, kieg√©sz√≠t√©se √©s aktualiz√°l√°sa
  • A gasztron√≥mia √©s vend√©gl√°t√°s kialakul√°s√°nak √©s fejl√Ķd√©s√©nek k√∂r√ľlm√©nyeire vonatkoz√≥ tudom√°nyos k√©ziratok el√Ķ√°ll√≠t√°sa, szerkeszt√©se √©s kiad√°sa
  • A vend√©gl√°t√°si, gasztron√≥miai gyakorlatot le√≠r√≥ naprak√©sz ismeretek birtok√°ban "state of the art" √©lelmiszer-tudom√°nyi munka folytat√°sa
  • √öj √©lelmiszer-biztons√°gi feladatok elemz√©se a term√©kfelel√Ķss√©g, a kock√°zatbecsl√©s, az √©lelmiszer-jel√∂l√©sek √©s a nyomon k√∂vethet√Ķs√©g ter√ľletein az √©lelmiszerek el√Ķ√°ll√≠t√°s√°ban √©s forgalmaz√°s√°ban
  • Az 1962-ben kiadott Venesz-k√∂nyv helyett egy √ļj, korszer√Ľ alapm√Ľ elk√©sz√≠t√©se, mely a "XXI. sz√°zad gasztron√≥mi√°ja" munkac√≠met viseli
  • Erre a hi√°nyp√≥tl√≥ alapm√Ľre √©p√≠tve tank√∂nyvek, oktat√°si seg√©danyagok szerkeszt√©se, oktat√≥k tov√°bbk√©pz√©se, orsz√°gim√°zs √©p√≠t√©se, valamint a k√∂nyv idegen nyelvekre t√∂rt√©n√Ķ ford√≠t√°sa, √©s ism√©telt kiad√°sa

A kutat√°si program f√Ķbb ir√°nyvonalai
  • K√ľlf√∂ldi behat√°sok az eur√≥pai gasztron√≥mi√°ban (vall√°si, etnikai, ter√ľleti szempontrendszerek t√ľkr√©ben)
  • A K√°rp√°t-medence gasztron√≥mi√°ja – hat√°rokon √°tny√ļl√≥ program
  • Korunk innovat√≠v konyh√°ja – a molekul√°ris gasztron√≥mia
  • Funkcion√°lis √©lelmiszerek √©s √©trendi kieg√©sz√≠t√Ķk a korszer√Ľ t√°pl√°lkoz√°sban
  • Egy rejt√Ķzk√∂d√Ķ megbeteged√©s – a liszt√©rz√©kenys√©g
  • Allerg√©nek az √©lelmi anyagokban, a koroszt√°lyra jellemz√Ķ √©lelmiszerallergi√°k
  • √Člelmiszer-biztons√°g √©s a fogyaszt√°s kock√°zata
  • √Člelmiszer-csomagol√°s √©s nyomon k√∂vethet√Ķs√©g
  • K√©nyelmi term√©kek a konyh√°ban
  • Innov√°ci√≥ a konyhatechnol√≥gi√°ban, energiahat√©konys√°g √©s az √ļj szabadalmak
  • Magyar gasztron√≥mia a XXI. sz√°zadban

A kutatási eredmények hasznosulása
  • A kutat√°si eredm√©nyek be√©p√ľl√©se a vend√©gl√°t√≥-ipari k√©pz√©sbe, szakk√©pz√©sbe
  • A jogv√©delem alatt √°ll√≥ szellemi term√©kek √©rt√©kes√≠t√©se, hasznos√≠t√°sa
  • Szakcikkek publik√°l√°sa

A r√©szleg munkat√°rsaival a k√∂vetkez√Ķ c√≠men veheti fel a kapcsolatot: fsg(a)cordi.hu
 
   
  
CORDI iroda: 2141 CsŲmŲr, Kossuth Lajos u. 61. Telefon: +36-28-543-970, e-mail: info(kukac)cordi.hu