Keresťs a weboldalon:

Õratkozzon fel hŪrlevelŁnkre:

 
Magyar | English 
F√Ķoldal K√∂rnyezetv√©delem Energetika √Člelmiszerbiztons√°g √©s gasztron√≥mia T√°rsadalomtudom√°ny A K+F egy√ľttm√Ľk√∂d√©s folyamata Kutat√°si portf√≥li√≥ Egy√ľttm√Ľk√∂d√Ķ szervezetek
Környezetvédelem
 
K√ĖRNYEZETV√ČDELMI KUTAT√ď R√ČSZLEG

R√©szlegvezet√Ķ: B√≥day √Ād√°m
környezetvédelmi szakmérnök, környezetvédelmi kutató


√Āttekint√©s – "k√∂rnyezetv√©delem = emberv√©delem"

A ma √©l√Ķ n√∂v√©ny- √©s √°llatfajok, √©s vel√ľk egy√ľtt az ember eg√©szs√©ges l√©te a F√∂ld√∂n els√Ķsorban a kialakult k√∂rnyezeti viszonyokt√≥l f√ľgg. Ezek a k√∂r√ľlm√©nyek egy rendk√≠v√ľl √∂sszetett rendszert alkotnak, hasonl√≥an az √∂n√°ll√≥, √©l√Ķ szervezetekhez. Mint minden √©l√Ķnek, a k√∂rnyezetnek is van term√©szetes ellen√°ll√≥ k√©pess√©ge, amit a – gyakran igen er√Ķteljes – behat√°sok folyamatosan gyeng√≠tenek. Amint egy k√ľls√Ķ hat√°s a legcsek√©lyebb v√°ltoz√°st is el√Ķid√©zi a dinamikus egyens√ļlyban, a rendszer m√Ľk√∂d√©se kisz√°m√≠thatatlann√° v√°lik. Az √ļjrastabiliz√°l√≥d√°s sajnos csak ritk√°n jelenti azt, hogy ism√©t olyan rendszer j√∂n l√©tre, amely kedvez a glob√°lis √©l√Ķvil√°g jelenlegi form√°j√°nak.

√Ėsszefoglalva: A k√∂rnyezetv√©delem c√©lja er√Ķfesz√≠t√©seket tenni annak √©rdek√©ben, hogy megtartsuk, helyenk√©nt vissza√°ll√≠tsuk azokat a k√∂r√ľlm√©nyeket, melyek alapfelt√©telei t√∂bbek k√∂z√∂tt az emberi l√©tnek is a F√∂ld√∂n.

A kutatások célja

A k√∂rnyezetre legink√°bb hat√°st gyakorl√≥ elemek a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ termel√Ķ egys√©gek norm√°l m√Ľk√∂d√©se sor√°n jelentkez√Ķ k√∂rnyezetterhel√©sek. C√©lunk – √∂sszhangban a v√°llalatok gazdas√°gi c√©lkit√Ľz√©seivel – a k√°rosanyagkibocs√°t√°sok minimaliz√°l√°sa, valamint a termel√Ķ folyamatok lehet√Ķ legteljesebb integr√°l√°sa a term√©szeti k√∂rnyezetbe.

R√©szleg√ľnk sz√°m√°ra a k√∂rnyezetv√©delmi kutat√°sok gyakorlati k√©rd√©sek tudom√°nyos ig√©ny√Ľ vizsg√°lat√°t jelentik a v√°llalati k√∂rnyezetgazd√°lkod√°s szinte minden ter√ľlet√©re kiterjed√Ķen (k√∂rnyezeti elemek v√©delme, k√∂rnyezetv√©delmet √©rint√Ķ jogszab√°lyok, innovat√≠v technol√≥gi√°k, BAT, IPPC, besz√°ll√≠t√≥i rendszerek stb.).

Módszer

A t√©nyleges K+F tev√©kenys√©get rendszerint egy ter√ľleti bej√°r√°s el√Ķzi meg, mely sor√°n szak√©rt√Ķink megismerkednek a vizsg√°lati ter√ľletekkel.

Ezt k√∂vet√Ķen k√©sz√≠tj√ľk el a kutat√°si tervet, amely olyan √°tl√°that√≥ √©s sz√°mon k√©rhet√Ķ elemeket tartalmaz, mint az egy√©rtelm√Ľen azonos√≠tott probl√©mak√∂r, √©s a feladatra alkalmazott hat√°rid√Ķk.

A kutat√°sok a hat√©konys√°g n√∂vel√©s√©vel, az anyagforgalom optimaliz√°l√°s√°val, √ļjszer√Ľ megold√°sok bevezet√©s√©vel, k√∂rnyezetv√©delmi beruh√°z√°sok piaci √©rt√©kel√©s√©vel, valamint a hullad√©kok √©s mell√©kterm√©kek hasznos√≠t√°s√°val t√°mogatj√°k a Megb√≠z√≥ tev√©kenys√©geit. √ćgy v√°lik a k√∂rnyezetv√©delem tiszt√°n sz√°mszer√Ľs√≠thet√Ķ, p√©nz√ľgyi oldalr√≥l is t√°mogathat√≥ √©rdekk√©.

F√Ķbb kutat√°si programok
 • Biog√°z√ľzem tervez√©se; mobil rendszer√Ľ biog√°z-termel√Ķ egys√©g tervez√©se √©s kivitelez√©se
 • Bio-hajt√≥anyagok el√Ķ√°ll√≠t√°s√°nak technikai megold√°sa, alternat√≠v t√ľzel√Ķanyagok vizsg√°lata (bioetanol, biod√≠zel, SVO)
 • Bio etanol √ľzemanyag ell√°t√≥ rendszer (www.e85tuning.hu)
 • Biod√≠zel alkalmazhat√≥s√°ga t√∂megk√∂zleked√©si c√©l√ļ j√°rm√Ľvekben
 • PB g√°zt√∂lt√Ķ √ľzem hullad√©kkeletkez√©s√©nek abszol√ļt √©rt√©k√Ľ cs√∂kkent√©se, a hullad√©kok √ļjrahasznos√≠that√≥s√°g√°nak vizsg√°lata
 • Nehezen kezelhet√Ķ m√Ľanyaghullad√©kok hasznos√≠t√°sa (PVC tartalm√ļ hullad√©kok hasznos√≠t√°sa - AHD Kft.)
 • A szuperkritikus v√≠z haszn√°lata a hullad√©kgazd√°lkod√°sban
 • Szennyv√≠z-el√Ķkezel√Ķ telep beruh√°z√°s-el√Ķk√©sz√≠t√©se
 • Hullad√©khasznos√≠t√≥ (HEEB) √ľzem tervez√©se
 • G√©pkocsibont√≥-√ľzem tervez√©se
 • Leveg√Ķmin√Ķs√©gi technol√≥giai innov√°ci√≥k megval√≥s√≠that√≥s√°g√°nak elemz√©se
 • Rekultiv√°ci√≥s √©s k√°relh√°r√≠t√°si m√≥dszertan kidolgoz√°sa
 • K√∂rnyezeti kock√°zatelemz√©sek k√©sz√≠t√©se
 • A f√©nyszennyez√©s k√∂rnyezeti √©s t√°rsadalmi k√©rd√©sei
 • K√∂rnyezetv√©delmi hat√≥s√°gi meg√°llapod√°s el√Ķk√©sz√≠t√©se

A r√©szleg munkat√°rsaival a k√∂vetkez√Ķ c√≠men veheti fel a kapcsolatot: env(a)cordi.hu
 
   
  
CORDI iroda: 2141 CsŲmŲr, Kossuth Lajos u. 61. Telefon: +36-28-543-970, e-mail: info(kukac)cordi.hu